Loodgieter

loodgieter

Wil je zelf waterleidingen en kranen gaan aansluiten dan gaat dit vaak gemakkelijker dan je denkt. Het natuurlijk wel goed om van te voren te weten welke leidingen wanneer gebruikt worden en dat je rekening houdt met de juiste diameters. Op deze pagina staat alvast wat basisinformatie die je een stuk op weg helpt.

 

De toevoer en afvoer van water

Kraanwater en spoelwater voor het toilet is een levensmiddel, en moet dus aan strenge eisen voldoen. Buizen, afdichtingmiddelen en  andere materialen moeten daarom zo verwerkt worden, dat er geen gevaar voor de gezondheid ontstaat. Het is dan ook belangrijk om alleen materiaal te gebruiken dat als drinkwaterleiding is toegestaan. Hierbij kan je letten op het KIWI-keur

 

De materialen voor de afvoer- en waterleidingen

Tegenwoordig bestaan waterleidingen uit koper of kunststof. Bij kunststofleidingen is het belangrijk erop te letten dat ze voldoende hittebestendig zijn. Tegenwoordig bestaan alle afvoerleidingen uit breekvast, hitte- en vormbestendig kunststof. Bochten in de drinkwaterleiding maak je meestal met soldeer- of knelkoppelingen. Afvoerleidingen met bochtstukken en vertakkingen.

 

Verschillenden diameters

Voor elk materieel is er een andere maat. Bij buizen en fittingen met schroefdraad gebruiken we inches, terwijl de kunststofbuis in binnendiameter en millimeters wordt aangegeven. Buitendiameter en wanddikte wordt gebuikt voor de koperen buis. De verschillende maatvoeringen komen als volgt overeen:

De buisdikte die het meest gebruikt wordt voor drinkwaterleidingen zijn 12x1, 15x1, 22x1 en 28x1,5 (buitendiameter x wanddikte in mm). Dezelfde maten worden ook gevolgd door kunstopleidingen.

 

De maten

Van de watermeter tot de kraan neemt de doorsnede van de waterleidingen stapsgewijs af. Standleidingen, die verschillende verdiepingen van water voorzien, zijn altijd minstens 20 mm. Dit is hetzelfde als 22x1. Op de verdiepingen worden buizen van 15 mm gebruikt. Dit staat weer gelijk aan 15x1. Het is belangrijk dat je informeert bij de bouwmarkt hoe je het beste te werk kan gaan bij jou specifieke situatie. Voor afvoer worden weer andere maten gebruikt. Op een 40 mm afvoerpijp worden bijvoorbeeld fonteintjes, wastafels en bidets aangesloten. Voor spoelbakken, was- en afwasmachines, bad of de douche gebruik je 50 mm afvoer. Voor de wc-afvoer en valpijpen gebruik je 110 mm buizen. Komen er meer dan drie buizen samen, maakt de buis meerdere bochten of is het verticaal verloop meer dan 50 cm, dan is het verstandig om een buis met nog een maat groter te nemen.

 

Zacht- en hardsolderen en uni-pijp

Koperen buizen soldeer je aan elkaar met tin, dit wordt zachtsolderen genoemd. Zijn de bindingen van pijpen groter dan 25 mm dan gebruik je hardsolderen. Bij hardsolderen gebruik je een beetje koper-zink-legering. Deze maten worden normaalgesproken niet binnenshuis gebruikt, dus laten we de verwerking ervan buiten beschouwing. Voor grotere diameters kan je het beste advies vragen aan NOVO. Daanaast is het zo dat er tegenwoordig alleen daar waar het echt nodig is nog met koperen pijp wordt gewerkt. Meestal werken we tegenwoordig met Unipijp, wat een beter er duurzamer alternatief voor koper is. Bovendien is de koppeling een "knijp-koppeling" die met een tang snel, gemakkelijk en 100%eeuwig waterdicht wort gemaakt. Een mooie innovatie in loodgietersland sinds de jaren '90!

Zelf een waterleiding aanleggen

U mag alle werkzaamheden van de waterleiding binnenshuis zelf uitvoeren, met uitzondering van de aansluiting van het openbare net. Hiervoor kunt u het beste contact opnemen met NOVO.

 

 

conversation

Novo op social media

social facebook box blue 32pinterest-logosocial twitter box blue 32social google box blue 32social linkedin box blue 32

bouwend-nederland-logo klein

Clipboard-new

Aanvraag bezichtiging

Vraag een bezichtiging aan. Wij komen vrijblijvend langs voor de kosteninschatting.
Aanvraagformulier

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

E-mail ons je wensen

Wij werken het liefst per email. Dat scheelt kosten. We reageren altijd binnen 1 werkdag.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

home

Kantoor & Showroom

Heivlinderweg 61
1113LS Diemen
KvK 34371241
Bouwend Nederland 845066